Skip to main content

Mellan Trygghet och Mänsklighet

Ordningsvakten Dame delar sina erfarenheter

Inom ramen för initiativet mellan Trygghet och Mänsklighet vill vi lyfta fram vakters positiva inverkan i samhället ⭐️

 

 

Dame (Instagram-inlägg) (Instagram-inlägg) (1)

Varför valde du att börja arbeta inom bevakningsbranschen?

Jag har alltid velat arbeta som ordningsvakt. Till en början funderade jag på att bli polis, men jag insåg att jag kunde börja som ordningsvakt och sedan vidareutbilda mig till bli polis.

Min uppfattning är att ifall jag arbetar som ordningsvakt kan jag bidra till trygghet i samhället och samverka med polisen. Jag vill även se mer mångfald i bevakningsbranschen via mitt arbete.

Jag ville även bryta normen på hur en ordningsvakt kan se ut. Det finns inte så många mörkhyade personer som arbetar som ordningsvakter. Många mörkhyade blir glada när de ser mig.

På min fritid spelar jag basket i superettan. Det har varit en passion sedan gymnasiet.

Vilka egenskaper anser du är avgörande för att vara en effektiv och respekterad ordningsvakt?

Det är viktigt att vara kommunikativ och en lyhörd lyssnare. Att inte ha fördomar om andra människor. Tålamod och att hantera situationer på ett korrekt sätt är mycket viktigt.

2

Kan du dela med dig av en speciell händelse eller erfarenhet från ditt arbete som har haft en särskild påverkan på dig?

En gång jobbade jag tillsammans med en äldre kollega. Det var en vanlig dag och vi förväntade oss att allt skulle vara lugnt. Plötsligt stötte min kollega på en man som jag hade missat, och på några få sekunder knockade denna man min kollega.

Detta lärde mig att vara extra uppmärksam över mina kollegor och att ha säkerheten i fokus. Jag kände skuldkänslor över att jag inte kunde förhindra det och inte jobbade tajtare med min kollega.

Jag lyckades sedan övermanna mannen som hade knockat min kollega och sätta handfängsel på honom. Det visade sig att mannen led av en psykisk sjukdom och inte riktigt förstod vad han hade gjort.

Jag behöll dock lugnet och visade tålamod gentemot mannen. Jag använde varken våld eller batong. Jag fokuserade och gjorde objektiva beslut.

Finns det något du önskar att allmänheten visste om vakter och det arbete ni utför?

Vi arbetar långa timmar, dag efter dag. Ibland kan man bli trött… Jag hoppas att fler har förståelse för det. Ibland kan vi också göra misstag. 

Hur tycker du att allmänheten kan bli mer medveten om det positiva arbete som vakter utför?

Fokusera på de positiva insatserna istället för att bara se det negativa. 

3

Vad är det bästa med yrket?

Man utvecklas som individ och lär sig en mängd olika färdigheter. Man får en bättre förståelse för människor och en ökad säkerhetsmedvetenhet. Dessutom får man en livserfarenhet som är unik för de situationer man hamnar i. Till exempel hjärt- och lungräddning samt hantering av sjukdomsfall med mera.

Vad är det sämsta med yrket?

Att vi arbetar många timmar per pass och har mindre tid för träning & andra aktiviteter. Dessutom kan dåliga kollegor som saknar helhetssyn vara utmanande. Det kan vara frustrerande att jobba med en kollega som vill ta över allt och tro att de bestämmer över allt.

Jag strävar efter att utvecklas tillsammans med mina kollegor och inte arbeta på det sättet.

Bli kontaktad

Bli kontaktad

Obligatoriskt